суботу, 25 листопада 2017 р.

Притча про сміття




Одного разу я взяв таксі. Коли ми розверталися, на нас вискочила чорна машина. Таксист надавив на гальма. Водій чорної машини виглянув із вікна і почав кричати на нас. Але у відповідь таксист люб’язно посміхнувся.
Я запитав його:
-         Чому ви так вчинили? Цей ненормальний майже не відправив нас в лікарню!
     Тоді таксист розкрив мені «закон сміттєвої машини». Він пояснив: багато людей постійно носять із собою сміття: розчарування, гнів, травми і відчай. Його кількість росте, і їм потрібно десь розвантажити це сміття, тому інколи такі люди  викидають його прямо на нас.
        Ніколи не приймайте це близько до серця. Це не ваша проблема, а їхня. Просто посміхніться, побажайте добра й ідіть уперед. Не забирайте сміття у цих людей, не передавайте його іншим на вулиці, на роботі чи вдома. Будьте спокійні, і дайте сміттєвій машині проїхати. Очистіть свої думки від образ, розчарувань і гніву. Ставтеся до людей добре, навіть до тих, хто так не чинить.
          Життя це 10% того, що ти робиш і 90% того, що отримуєш.
           Отже, для того, щоб змінювати модель поведінки учня, потрібно змінювати свою модель поведінки.



        

Як перероблюють відходи сміття у країнах Європи



        У розвинених країнах Європи перероблені відходи сировини давно стали повноцінним продуктом міжнародної  торгівлі,  з якого отримують  теплову та електроенергію.

        У Європі  в кожній  країні є  спеціальні контейнери  для сортування  сміття. Розподіляються  відходи на кілька  основних категорій: пластик, папір, скло, органічні відходи,метал.
      Лідером із переробки сміття є Швеція. Тут перероблюють 99% усіх відходів країни. За допомогою перероблених  відходів сировини опалюють будинки, забезпечують їх  електроенергією. А було б у них більше сміття – вони б краще забезпечили власні енергетичні потреби. Цю проблему у Швеції вирішили за допомогою імпортування сміття з інших країн.
      Схожа ситуація в Німеччині, Швейцарії та Австралії. У цих країнах 97% сміття перероблюється, тому  усі  сміттєзвалища закриті. Уся цементна промисловість в цих країнах працює за допомогою спалення сміття та автопокришок. У Німеччині навіть існує « сміттєва» поліція, яка штрафує порушників.

IMG 4293